НАГРАДЕНИ 2021

От 7 до 9 май 2021г. в МДТ „Константин Кисимов” се проведе XV Детско-юношески театрален фестивал “Малкият принц”, организиран от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене.

В продължение на три дни търновската публика в голямата зала на МДТ „Константин Кисимов” се наслади на 17 прекрасни спектакъла в двете възрастови групи – за детски и юношески театър. Участваха тринадесет театрални състави и школи от цялата страна, като общия брой на участниците надхвърли 220. За последните 14 месеца „Малкият принц“ бе първият подобен фестивал в страната и отново доказа, че е един от най-големите форуми в областта на любителския детско-юношески театър.  Високото ниво на постановките и прекрасната игра на младите таланти донесоха истинска наслада на жури и публика след дългия период без детско-юношески театър и големите ограничения, които малките театрали трябваше да преодолеят по време на репетиционния процес.

Авторитетното жури на фестивала в състав Йоана Буковска-Давидова – председател, Николай Априлов, Станимир Трифонов, Емил Андреев и Тони Минасян присъди следните награди, осигурени от Община Велико Търново и Народно читалище „Съгласие“ – гр. Дебелец:

КАТЕГОРИЯ ДЕТСКИ ЛЮБИТЕЛСКИ ТЕАТРИ (участници до 14 години):

Голямата награда на фестивала за най-добър спектакъл – статуетка „Малкият принц”, 400 лв. и грамота, бе присъдена на постановката „ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА” по драматизация на Тодор Вълов на Детска театрална школа „Патиланци“ към Държавен куклен театър – Русе, постановка Деница Дончева.

Журито присъди две първи награди на състави, водени от професионални режисьори:

Първа награда за спектакъл на състав, воден от професионален режисьор – плакет, грамота и 300 лв., спечели Детска театрална школа „Водолей” – София с „КОПЧЕ ЗА СЪН” от Валери Петров, постановка Симона Попова.

Първа награда за спектакъл на състав, воден от професионален режисьор – плакет, грамота и 300 лв. бе присъдена на Театрална школа „Ер малък“ при Драматичен театър “проф. Енчо Халачев” – Благоевград за спектакъла „НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ”  по български класици, постановка Бранимир Митов.

Индивидуални награди – първа възрастова група:

Наградата за най-добра мъжка роля – плакет, грамота и 130 лв. получава Борис Николов (9 години) за ролята на най-малкият брат в „ЗЛАТНАТА ЯБЪЛКА” по драматизация на Тодор Вълов на Детска театрална школа „Патиланци“ към Държавен куклен театър – Русе.

Останалите индивидуални награди за първа възрастова група са присъдени във втора възрастова група (14-19 г.)

КАТЕГОРИЯ ЮНОШЕСКИ ТЕАТРИ (участници от 14 до 19 години):

Голямата награда на Община Велико Търново за най-добър спектакъл – статуетка „Малкият принц”, 400 лв. и грамота бе присъдена на постановката „КРАЛЯТ ЕЛЕН” по Карло Гоци на Театрално Студио „Смехурко” при Център за изкуство, култура и образование– София, филиал Банкя, постановка Цвете Лазарова.

Журито присъди две първи награди на състави, водени от професионални режисьори:

Първа награда за спектакъл – плакет, грамота и 300 лв., спечели Театрална работилница  „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт“ – София с „РОМЕО И ЖУЛИЕТА” от Уилям Шекспир, постановка Венелин Методиев.

Първа награда за спектакъл – плакет, грамота и 300 лв., спечели и Театрално студио „Артистик“ при ЦПЛР – ОДК Силистра с „ВАЛЕНТИНОВ ДЕН” от Иван Вирипаев, постановка Христо Христов.

Първа награда за спектакъл на състав, воден от непрофесионален режисьор – плакет, грамота и парична награда от 300 лв., спечели  МТС “Котките” при НЧ “Св.св. Кирил и Методий” 1928 – Габрово с „ВЕЧЕРИНКАТА” по разкази на Чудомир, постановка Христо Христов.

Наградата на публиката получи спектакълът „РОМЕО И ЖУЛИЕТА” от Уилям Шекспир на Театрална работилница  „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт“ – София

Индивидуални награди – втора възрастова група (14-19 год.):

Наградата за най-добра мъжка роля – плакет, грамота и 130 лв. печели Матей Иванов (17 години) за ролята на Ромео в спектакъла „РОМЕО И ЖУЛИЕТА” от Уилям Шекспир на Театрална работилница „Мариан Бачев и Аркадия Фюжън Арт“ – София.

Наградата за най-добра женска роля – плакет, грамота и 130 лв. получават Алис Веселинова, Благовеста Георгиева и Мелиса Мехмед за колективния образ на Катя от спектакъла „ВАЛЕНТИНОВ ДЕН” от Иван Вирипаев на Театрално студио „Артистик“ при ЦПЛР – ОДК Силистра.

Още една наградата за най-добра женска роля – плакет, грамота и 130 лв. получава Веселина Горчева (19 години) за ролята на Херо в спектакъла „Много шум за нЕщо” по Уилям Шекспир на Театрално студио „Арлекин“ – Варна.

Наградата за поддържаща мъжка роля – плакет, грамота и 80 лв. се присъжда на Влади Кафтанов (16 години) за ролята на Мича и Йован в спектакъла „БЕЛГРАДСКА ТРИЛОГИЯ” от Бильяня Сръблянович  на Театрална школа „Ер малък“ при Драматичен театър “проф. Енчо Халачев” – Благоевград.

Още една награда за поддържаща мъжка роля – плакет, грамота и 80 лв. се присъжда на Мирослав Станчев (17 години) за ролята на Бенедикт в спектакъла „Много шум за нЕщо” по Уилям Шекспир на Театрално студио „Арлекин“ – Варна.

Наградата за поддържаща женска роля – плакет, грамота и 80 лв. печели Грета Георгиева (15 години) за ролята на Пауна в спектакъла „ИНДЖЕ” по Йордан Йовков на Детска театрална школа „Водолей” – филиал Велико Търново.

Още една награда за поддържаща женска роля – плакет, грамота и 80 лв. печели Пламена Пенкова (19 години) за ролята на Злата от „ЖЕНСКО ЦАРСТВО” по Ст. Л. Костов на Театрален състав „Мелпомена“ при НЧ “Напредък-1870“  – Лясковец.

Награда за най-ярко актьорско присъствие на името на Симеон Иванов – грамота и 100 лв. – се връчва от Народно читалище „Съгласие-Дебелец”, гр. Дебелец, на Тихомир Иванов за ролята на Кака Сийка от „ВЕЧЕРИНКАТА” по разкази на Чудомир на МТС “Котките” при НЧ “Св.св. Кирил и Методий” 1928 – Габрово.

Организаторите от Община Велико Търново и Народно читалище “Извор – 1873” с. Самоводене благодарят на участниците за прекрасните спектакли, на авторитетното жури, на ръководството и техническия персонал на МДТ „Константин Кисимов“ за любезното домакинство и отличния професионализъм и не на последно място на прекрасните водещи на фестивала Стефка Златкова и Полина Петкова.

Специални благодарности на „Лактима-Балкан“, които предоставиха техни продукти за всички участници във фестивала!

До нови срещи през пролетта на 2022 г.!